Wanneer kunnen kinderen zonder oppas?

Je kinderen alleen thuis laten. Veel ouders krijgen reeds rillingen bij de gedachte alleen. Wat als ze zich pijn doen? Of het hele huis afbreken? Je bent op dat moment niet in de buurt om hen te helpen. Is het dan echt zo gevaarlijk om ze even alleen thuis te laten? En hoe bepaal je vanaf welke leeftijd het verantwoord is? Wij helpen je alvast op weg met enkele tips.

Het grootste voordeel

Het is volkomen normaal dat dit een gevoel van angst meebrengt, je wilt er namelijk zeker van zijn dat alles oké is met jouw kapoenen. Het heeft echter ook een groot voordeel: je kind krijgt de kans om een sterk verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen.

Wanneer is het verantwoord?

In België is er geen wet die bepaald vanaf welke leeftijd een kind alleen thuis mag blijven. Wat wel in de wet staat is dat u een kind onder de 12 jaar, niet alleen in de wagen mag achterlaten. Over thuisblijven wordt niets vermeld. Je baby thuis achterlaten is uiteraard geen optie. Aangezien er geen wetgeving is omtrent dit onderwerp, moet je dus, als ouder, zelf de beslissing maken of je kinderen zelfstandig genoeg zijn.

Experts adviseren om je kinderen pas alleen thuis te laten vanaf ongeveer tien jaar. Als we naar de praktijk kijken, gebeurt dit echter vaak al vroeger. Leeftijd zegt niet alles, wees aandachtig en probeer aan te voelen of je kind hier klaar voor is. De grootste factor is zelfstandigheid en je kind zal vaak zelf aangeven of hij dit aankan.

Welke factoren zijn belangrijk?

Naast de volwassenheid en de leeftijd van uw kind, zijn er nog een tal van andere factoren die belangrijk zijn. Zo is de situatie uiteraard belangrijk, ga je overdag een uurtje naar de winkel of ga je ’s avonds met je partner naar de film? Probeer de eerste keren in de in de buurt te blijven. Je kind kan namelijk wel zeggen dat hij het niet erg vindt om alleen thuis te blijven, toch kan dit anders uitpakken zodra het puntje bij paaltje komt. We geven je hieronder even een lijst van factoren waarmee je best rekening houdt.

  • Vindt je kind het prettig om alleen thuis te zijn?
  • Vertoont je kind over het algemeen volwassen en zelfstandig gedrag?
  • Is de wijk waar je woont veilig en rustig, met weinig criminele activiteiten?
  • Begrijpt je kind dat de deur gesloten zal blijven en niet geopend mag worden voor vreemden?
  • Zijn gevaarlijke stoffen en medicamenten goed opgeborgen?
  • Woont er iemand die kan helpen in geval van nood op wandelafstand en is deze op de hoogte?

Toch nog maar even een babysitter?

Zijn je kinderen te jong, of, op basis van bovenstaande vragen, nog niet helemaal klaar om alleen thuis te blijven? Geen paniek, je kan altijd een babysitter vinden. Heb je nog geen vaste babysitter? Vraag eens rond aan de schoolpoort of neem een kijkje op online platforms zoals de oppassite Sitly.be, zo vind je snel en eenvoudig een oppas in de buurt.

Mijn kinderen zijn er klaar voor! Hoe bereid ik dit voor?

Het is goed voor de ontwikkeling van je kinderen om vanaf een jonge leeftijd kennis te maken met regels en verantwoordelijkheden. Wanneer je besluit om je kids alleen thuis te laten, is het belangrijk om samen te bespreken, wat wel en niet mag en waarom? Laat zien dat je het volste vertrouwen hebt in hen, dat stelt hen op hun gemak.

Leg tijdens dit gesprek uit waarom er bijvoorbeeld niet mag worden gespeeld in de keuken of waarom de voordeur gesloten moet blijven, ook als er vreemden aanbellen. Maak duidelijk dat het belangrijk is om steeds te telefoon op te nemen, dit is voor jou namelijk de enige mogelijkheid om in contact te komen.

Indien je een paar kinderen alleen thuis laat, is het van groot belang om duidelijk aan te geven wie er de ‘hoofdverantwoordelijkheid’ heeft wanneer jij er niet bent. Maak samen afspraken over het eten en bedtijd. Als je hier comfortabel mee bent, kan het een voordeel zijn wanneer er vriendjes op bezoek komen. Ze zullen namelijk ongewenst gedrag automatisch corrigeren en op elkaar letten.

De laatste aandachtspunten?

Check allereerst of eventuele alarmen en rookmelders functioneren. Zorg dat een telefoon met opgeladen batterij beschikbaar is en eventueel een lijst met noodnummers.

Het kan aangenaam zijn om je kinderen net voor je vertrekt nog een bezigheid te geven, denk bijvoorbeeld aan een film of een leuke tekening. Op deze manier voelen kinderen zich meer op hun gemak wanneer jij vertrekt.

Als je er niet bent tijdens het avondeten, vermijd dan dat het fornuis gebruikt moet worden door een eenvoudige maaltijd te voorzien.

Wanneer je de deur achter je hebt dichtgetrokken is het tijd voor wat quality-time voor jezelf, probeer er dan ook ten volle van te genieten!

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*