7 tips om verhaaltjes voor te lezen

voorlezen tipsLezen, het is goed voor alle leeftijden en je kan er al heel vroeg mee starten. Natuurlijk niet met het effectieve lezen. Het start allemaal bij het voorlezen van boekjes. Soms zijn het zelfs enkel prentjes die we tonen. Dan vertellen we erbij wat er op het plaatje staat, of verzinnen we een verhaaltje.

Voorlezen is niet alleen leuk en leerrijk, het roept warme gevoelens op. Tijd nemen om voor te lezen aan je kinderen, zorgt voor een rustpuntje in ons soms al te drukke bestaan. Even draait het enkel om jij, je kind en dat ene verhaaltje. Wat uiteindelijk voorgelezen wordt, is zelfs helemaal niet zo belangrijk. Dat klinkt misschien een beetje gek maar toch is het zo. Welk verhaal we ook vertellen, leerrijk is het sowieso. Wij geven alvast enkele tips om het voorlezen te stimuleren.

  1. Je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen. Sommige experts raden aan om zelfs al bij een 3-maanden-oude baby voor te lezen.  Waar wacht je dus nog op?!?
  2. Maak er een vaste gewoonte van. Kies samen met je kind een vast moment uit en probeer je hier zo vaak mogelijk aan te houden. Een ideaal moment is bijvoorbeeld net voor het slapen gaan. Maar ook bijvoorbeeld na schooltijd of wanneer je kindje tot rust moet komen, zijn ideale momenten. Naast een vaste gewoonte kan je er ook een vast ritueel aan koppelen. Steeds op dezelfde manier beginnen bijvoorbeeld of wanneer je een boekje leest net voor het slapengaan: eerst pyjama aan en daarna een boekje kiezen.
  3. Het hoeft niet altijd een ander boek te zijn. Vaak kiezen kindjes zelf voor hetzelfde boek als de dag ervoor. Waarom? Dat biedt kinderen een houvast. Telkens wanneer je samen het boek leest, ontdekt en begrijpt je kind weer iets nieuws uit dat boek. Bovendien gaat het er vooral om dat je voorleest. Het soort boek, de moeilijkheidsgraad, … het maakt allemaal eigenlijk niet zoveel uit. Zolang jullie er beiden maar plezier aan beleven.
  4. Kies een rustig plekje uit, zodat er niet teveel afleiding is. Radio en televisie uit, daar bestaat geen twijfel over.
  5. Lees voor maar laat ook ruimte aan je kind om te reageren op wat je voorleest. Of speel in op wat het kind je vertelt. Ook wanneer het boek uit is kan je nog even verder praten over het verhaal. Het kan leuk zijn om te vragen wat er zou gebeuren als het verhaal toch nog verder gaat. Met de fantasie van kinderen weet je namelijk nooit…
  6. Lees zelf ook met regelmaat. Het goeie voorbeeld zijn kan nooit geen kwaad he!?!
  7. Durf eens zelf een verhaaltje verzinnen en laat je kind een rol aannemen in het verhaal. Of laat het kind het verhaal verder aanvullen. Dat zorgt sowieso voor glunderende gezichtjes.

verhaaltjes voorlezen kinderen tips

Oud genoeg om zelf te lezen?

Laat oudere kinderen voorlezen aan jongere broertjes en zussen. Maar maak ook tijd om af en toe zelf nog eens voor te lezen aan hen. Dat blijft gewoon leuk en gezellig. Laat oudere kinderen vooral ook boeken kiezen waarin ze zelf interesse hebben. Dat vergroot nu éénmaal de leesmotivatie.

Lezen jullie voor aan jullie kindjes? Waarom wel/niet? Welke boeken zijn toppers?  Laat het ons gerust even weten. 

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

2 reacties op “7 tips om verhaaltjes voor te lezen

  • Als oma van 2 heerlijke knulletjes (3 en 1,5) lees ik veel voor, interactief. Favorieten: Bobbi, Efteling gouden boekjes (wonen dichtbij Efteling, dus abonnement), prentenboek Vh jaar (tijger), Kikker, Nijntje, dikkie Dick, Gonnie en vriendjes en van alles en nog wat. Ook met handpoppen worden spontaan verhaaltjes verzonnen. Zo gezellig en goed voor de woordenschat. Kostbare momentjes en super gezellig! Weet zeker dar kinderen hiervan veel profijt hebben. Doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*