10 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Sylvanian Familie voedselverspilling

We doen het allemaal wel, vermoed ik. Elk weekend opnieuw onze auto volladen met aangekochte spullen uit de supermarkt. Om vervolgens al dat lekkers een plaatsje te geven in onze koelkast en voorraadkasten. Terwijl we die wekelijkse boodschappen voorbereiden moeten we al eens ontdekken dat iets over datum ging. Of wanneer we de voorraadkast eens onder handen nemen, merken dat de helft niet meer goed is, dat durft ook al eens voor te vallen.

En met kinderen loopt er ook al eens het een en het ander fout. Wat je op tafel tovert, lusten ze niet en belandt dan eerder in de vuilbak dan in hun maagjes. Als je eraan denkt heb je de volgende dag dan wel lunch, maar dan mag je dat dus niet vergeten. Neem je kinderen mee naar de supermarkt mee? Dan is de kans groot dat je ook met een veel vollere kar naar huis komt, dan je in gedachten had. Idem wanneer je jezelf niet voorbereidt en je dus uit je hoofd die kar vult. En teveel kopen in de supermarkt leidt in de meeste gevallen tot weggooien van…

Eten: minder voedsel verspillen
Echt? Of speelgoed? Te gek blikje tomaat-mozzarella-basilicum!

Jaarlijks gooien we met z’n allen ongeveer 50 kg voedsel per persoon weg. Dat is bijzonder jammer en vooral perfect te vermijden. Daarom geven we 10 tips voedselverspilling tegen te gaan. Bovendien zijn sommige van de tips ook nog eens tijdsbesparend. Win, win, noemen we dat.

  1. Overweeg om met weekmenu’s te werken. 1 keer per week ga je aan tafel zitten om het menu te bepalen. Dit kan op zondag of bijvoorbeeld net voor je naar de supermarkt moet. Je weet hierdoor perfect wat je nodig hebt, het gaat voedselverspilling tegen en het brengt ook nog eens rust in ons soms drukke bestaan. Houd daarin ook rekening met uitstapjes etc.
  2. Maak een boodschappenlijstje met wat je nodig hebt en houd je daaraan in de winkel.
  3. Kan je de verleiding in de winkel moeilijk weerstaan? Overweeg dan om je boodschappen online te doen en ze de volgende dag af te halen. Zo kan je heel bewust de nodige producten uitkiezen en belanden er geen extra’s in je winkelkar.
  4. Probeer steeds de inhoud van je koelkast eerst helemaal op te eten voor je naar de supermarkt trekt. Dat betekent dat je soms al eens creatief moet omspringen met je ingrediënten maar wedden dat het lukt?
  5. Restjesdag: maak van één dag in de week restjesdag en verwerk alle restjes tot een lekkere maaltijd. Om te zorgen dat alle restjes tot die dag goed blijven, kan je ze eerst bewaren in de diepvries. Wat dacht je bijvoorbeeld van vrijdagavond als tapas-avond?
  6. Gebruik overschotjes als lunch voor de volgende dag. Je gooit minder eten weg en je lunch is net iets aantrekkelijker dan die saaie boterhamdoos.
  7. Producten met een tenminste houdbaar tot, zijn vaak toch nog lang bruikbaar na het overschrijden van de datum. Denk bijvoorbeeld aan rijst of yoghurt. (Aandachtspunt: producten met te gebruiken tot hebben een korte houdbaarheidsdatum.)
  8. Koop je producten die niet lang vers blijven? Koop er dan niet teveel in één keer maar enkel voor de komende dagen. Plan deze producten sowieso in je weekmenu in.
  9. Zet je koelkast op een temperatuur tussen de 4 en 6 graden. Deze koude temperaturen zorgen ervoor dat je voedsel langer goed blijft.
  10. Met bananen weet je het nooit helemaal zeker. Soms koop je ze in de winkel nog helemaal groen en twee dagen later staan ze al vol met bruine plekken. Merk je op dat je bananen heel snel rijpen? Ontvel ze en vries ze in. Ideaal om te gebruiken bij het maken van een milkshake en/of in de fruitpap van je kindje.
Hebben jullie nog tips om voedselverspilling tegen te gaan? Laat het ons dan zeker even weten. 

 

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*