Tips en tactieken voor de Kolonisten van Catan

De Kolonisten van Catan is zowat het populairste bordspel van 999 games. Het is een echt familiespel, niet erg moeilijk, maar een goede tactiek is cruciaal als je wil winnen! Wij geven je graag wat tips die je zeker kunnen helpen!

Denk aan de volgorde waarin je je eerste 2 dorpen plaatst

De kolonisten van Catan
De kolonisten van Catan, hét spel van 999 games. Met een junior versie en tal van uitbreidingen is het voor iedereen geschikt.

Bij de aanvang van De kolonisten van Catan mag je 2 dorpen plaatsen, het is belangrijk ervoor te zorgen dat je bij wat “goede” cijfers zit en dat je uiteraard verschillende grondstoffen kan verdienen. Maar er is nog iets. In het begin krijg je de grondstoffen van de aanliggende tegels van je tweede dorp. Hier kan je dus best ook rekening mee houden. Het is dikwijls een goed idee je tweede dorp te laten grenzen aan klei en hout, je zal immers vooraleer je een derde dorp kan plaatsen eerst een straat moeten bouwen. Met hout en klei heb je de nodige kaarten dus meteen in je hand!

Vergeet de langste handelsroute niet!

De langste handelsroute is een kaart die je 2 overwinningspunten oplevert als je de meeste aaneengesloten straten hebt bij De kolonisten van Catan. 2 punten is best veel, daarom moet je hier zeker rekening mee houden. Probeer dus al je straten in één lijn te maken en verbind ook je twee startdorpen. Je hebt immers maar 15 straten, hou daar rekening mee!

Onderhandel!

Wees niet bang om goed en tactisch te onderhandelen! Heb je niet de grondstoffen die je zou willen? Probeer dan wat te ruilen. Wil iemand anders met je ruilen, maar denk je dat die daardoor wel eens iets heel goed zou kunnen bouwen? Geef dan niet toe! Als je niet te snel toegeeft kan je soms beter deals sluiten.

Hierbij aansluitend is het uiteraard verstandig havens te hebben, zo ben je niet afhankelijk van je medespelers en kan je steeds je kaarten ruilen.

Span samen in geval van nood

Gaat er iemand bijna winnen? Span gerust samen met wat anderen! Probeer zijn/haar langste handelsroute af te nemen, vermijd dat hij/zei een dorp kan bouwen door er zelf één te zetten, plaats de struikrover telkens bij hem/haar. Kortom, genoeg mogelijkheden! Het is niet altijd even leuk voor de winnende persoon, als dit problemen kan geven spreek je dit best van tevoren af of er al dan niet samen gespannen mag worden.

Ontwikkelingskaarten helpen niet op lange termijn

Ontwikkelingskaarten zijn niet goed op lange termijn, als je kan koop je met je grondstoffen beter iets anders. Soms heb je echter kaarten over of kan je niets anders doen. Dan koop je beter een ontwikkelingskaart dan niets te doen. Soms heb je veel geluk en heb je een overwinningspunt. Als je 3 ridders trekt, heb je ook de grootste riddermacht. Ze zijn dus zeker niet slecht, maar als je kan gebruik je je kaarten beter voor een nieuw dorp of voor de bouw van een stad.

Ben je al een echte expert in De Kolonisten van Catan? Dan kan je misschien eens wat uitbreidingen proberen!

Met De zeevaarders van Catan kan je ook andere eilanden gaan koloniseren, er is hiervoor echter niet veel meer tactiek nodig. Met de uitbreiding Steden en ridders komen er heel wat spelelementen bij, een echte nieuwe uitdaging en zeker een aanrader!

Heb jij nog tips of tactieken? Laat het ons weten en schrijf een reactie!

Van van gezelschapsspellen? Je kan in onze webshop eenvoudig gezelschapsspellen online kopen.

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*