Op reis met kinderen: wat mag je niet vergeten? Checklist!

De grote vakantie staat voor de deur! Voor velen betekent dat verlof nemen en erop uit trekken met het hele gezin. Massaal veel Belgen trekken in deze periode naar de één of andere bestemming. Velen kiezen voor het mooie weer, anderen zijn dan weer verkocht aan onze Belgische kust (waar het gelukkig ook vaak mooi weer kan zijn.) Welke bestemming je ook verkiest, inpak- en reisstress probeert iedereen liever te vermijden, zeker als je op reis gaat met kinderen. Daarom enkele handige tips! Zo kan je dit jaar helemaal relax aan je reis beginnen.

reis met kinderen

 1. Zonnebrandcrème & After sun

  Wat je ook doet, waar je ook heen gaat (en zelfs als je thuis blijft): voorzie voldoende zonnebrandcrème (factor +50). Ondertussen weten we dat de zon behoorlijk schadelijk kan zijn voor de huid. Let er sowieso op dat je je kind niet te veel blootstelt aan de zon en smeer om de twee uur je kindje helemaal in. Ook als jullie in de schaduw zitten. ’s Avonds de huid verwennen met heerlijke after sun is dan gewoon weer een heel fijn gevoel. Belangrijk: dit doe je gewoon de hele zomerperiode door, ook als je niet op reis bent! En, vergeet natuurlijk ook jezelf niet in te smeren.

 2. UV-werende kleding

  Zelfs wanneer je vakantie neemt in je eigen tuin is het interessant een uv-werend pakje te voorzien voor je kind(eren). Het vormt een extra bescherming tegen de zon, want kindervelletjes verbranden nu éénmaal snel. Tegenwoordig kan je ze trouwens in allerlei kleuren en maten vinden. Ga je een stadje/dorpje bezoeken, laat je kinderen dan ook niet in blood bovenlichaam rondlopen. Trek hen altijd een t-shirtje aan en liefst van al eentje met mouwtjes. Zo zijn de schoudertjes ook goed beschermd.

 3. Hoofddeksel

  Een pet is stoer, een hoedje hip en verder doet het gigantisch goed zijn werk om het gezicht/nek/oren van je kind(eren) te beschermen tegen de zon. Dat komt trouwens niet alleen van pas als je op reis bent hé!?!

 4. Handbagage

  Ga je op reis met het vliegtuig? Dan is het goed even na te denken over wat er allemaal in de handbagage-tas van de kinderen moet. Reis je met een baby/peuter/kleuter dan kan het geen kwaad wat extra tijd in de handbagage te steken. Op Liesellove.be kan je trouwens allerlei tips vinden hoe je een vliegtuigreis met kleine kindjes aanpakt. Geloof me alvast als ik zeg dat met een goeie voorbereiding de kans op een hysterisch, krijsend kind echt wel kleiner wordt! Denk bij kleine kindjes sowieso aan:
  – extra kleertjes + plastieken zakjes om de vuile op te bergen
  – dekentje / swaddles
  – voldoende luiers, billendoekjes en zinkzalf
  – voldoende melk (en alles wat daarbij hoort om effectief te kunnen drinken!)
  – babyvoeding en kleine snacks zoals rozijntjes + bestek
  – speen
  – voldoende entertainment en met voorkeur dingen die nog niet gekend zijn

 5. Accessoires voor een zonnige bestemming

  Leg zwembandjes en zwembadspeelgoed alvast klaar, want vaak vergeet je dit in te pakken. Je kan dit op je bestemming ook kopen maar wat heb je aan 10 paar zwembandjes en dito strandspeelgoed in je kast? Juist ja, …

 6. Baby-kampeerbedje

  Wist je dat er speciale bedjes bestaan als je gaat kamperen voor je baby, die bovendien erg weinig plaats innemen? Het komt in de vorm van een tentje en is compleet opvouwbaar. Ook wanneer je met het vliegtuig op reis gaat naar een bestemming waar ze niet standaard een babybedje hebben, is dit een optie. Wij gebruikten het tijdens onze reis naar Thailand en raden het echt iedereen aan. Bovendien zijn de kleine slapertjes in dat tentje beschermd tegen de muggen. Nog een voordeel: opgezet binnen 2 seconden, opgevouwen binnen 10 seconden. Niet alleen bruikbaar op reis, hier vervangt het ons reisbed dat veel te zwaar en lomp is.

 7. Auto-reis-spelletjes

  Ga je met de auto op reis? Zoek dan eens op Pinterest naar spelletjes waarmee je je kinderen kan entertainen. Zo wordt die lange autorit een stuk aangenamer. Een draagbare dvd-speler kan trouwens ook wonderen verrichten. En er zijn allerlei leuke apps die je op de smartphone en/of tablet kunt installeren.  ’t Is maar dat je het weet.

 8. Knuffels

  Wat je ook doet, waar je ook heen gaat, zorg dat je de knuffels van je kinderen niet vergeet!

 9. Papieren

  Waar je ook heen gaat, vergeet je papieren niet. Denk hierbij aan je reserveringsbewijs (dit kan vaak ook digitaal) maar ook aan bijvoorbeeld je pasport. Vergeet niet van alle belangrijke documenten kopieën te maken, zeker als je buiten Europa op reis gaat. Inscannen en in de cloud zetten kan ook interessant zijn!

 10. Maak lijstjes

  Maak op voorhand een lijst van alles wat je dient mee te nemen. Zo kan je tijdens het pakken schrappen wat al klaar ligt en wat niet. Het is handig als je in thema’s nadenkt: kleding kinderen, kleding voor jezelf/partner, verzorging, entertainment, slapen, eten, benodigdheden afhankelijk van de bestemming, reisapotheek, papieren, … Probeer de lijst misschien ook te digitaliseren zodat je hem de volgende jaren ook kan gebruiken. Na jullie reis kan je hem eventueel aanpassen. Zo krijg je een gepersonaliseerde lijst die helemaal voor jij en je gezin werkt!

 11. Bagage

  Denk na over hoe je, je bagage wil inpakken. Gebruik je een koffer of ben je van het avontuurlijke type en gebruik je een trekrugzak? Denk na over hoe je alles zo compact mogelijk kan opbergen en wat je snel nodig hebt. Ga je met de auto, dan zijn plooiboxen voor extra spullen zoals schoenen, voedsel en entertainment erg handig. Ze zijn namelijk makkelijk op elkaar te stapelen en er kan erg veel in.

Hebben jullie nog tips? Laat het dan gerust even weten. En als laatste tip: vergeet vooral niet te genieten! 

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*