Ontdek waarom houten speelgoed de juiste keuze is.

De keuze in speelgoed is vandaag de dag gigantisch. Met name het plastic speelgoed heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. De poppen en de automatische racewagens zijn enorm in trek bij kinderen. Toch pleit ik voor houten speelgoed. En waarom dat is, zal ik hieronder duidelijk proberen uit te leggen.

Houten speelgoed: beter voor het milieu

Houten speelgoed plankjes
Kapla plankjes, eenvoudig maar wel goed voor uren speelplezier.

Het productieproces van plastic speelgoed is slecht voor het milieu. Gedurende het productieproces komen er schadelijke stoffen vrij. U kan hierbij bijvoorbeeld denken aan kwik en lood. Wanneer dit in de leefomgeving terecht komt, is dit wel recyclebaar maar het is niet biologisch afbreekbaar. We kunnen er dus niet meer vanaf komen. Houten speelgoed daarentegen wordt dikwijls duurzaam geproduceerd. Ook is de kwaliteit van het speelgoed dusdanig dat het jaren meegaat. De rest van het hout wordt ook gebruikt om speelgoed van te maken. Op deze manier ontstaan er prachtige creaties die milieuvriendelijk zijn en niet schadelijk voor de gezondheid.

Duurzaamheid

Plastic speelgoed gaat sneller kapot. De houten trein die u ooit van uw opa heeft gekregen, zal nog jaren meegaan en lijkt onverwoestbaar. Plastic speelgoed belandt veel sneller op de afvalberg. Zo geeft u meer geld uit aan plastic speelgoed, omdat het sneller vervangen moet worden. Veel kinderdagverblijven, scholen en ook de buitenschoolse opvang, kiezen vaak voor houten speelgoed, omdat dit veel langer meegaat dan plastic speelgoed.

Vindingrijkheid van uw kind

Kinderen zitten tegenwoordig zowat vastgekleefd aan een spelcomputer of een tablet. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een computerverslaving en een afgestompt vermogen tot ontdekken. Met 1 druk op de knop gaan ze van links naar rechts. Uw kind hoeft daar weinig meer voor te doen. Houten speelgoed is niet voorgeprogrammeerd en zorgt ervoor dat het kind zelf op zoek gaat naar een scenario, een eigen wereld of een oplossing voor een probleem. Later heeft een kind daar profijt van, omdat het zo zou kunnen zijn dat de kinderen in het dagelijks leven ook creatiever en weerbaarder zijn.

Decoratie van uw huis

Houten speelgoed is vaak mooi vormgegeven en staat ook erg goed in uw huis. Denk bijvoorbeeld aan mooie, houten brandweerwagen of een leuk hobbelpaard. Dit staat stijlvol in uw huishouden en kan echt een centraal stuk in huis worden. Houten speelgoed beschikt vaak over een mooie vorm en is dikwijls erg kleurrijk. Een lust voor het oog! (En als je erg veel geeft om geweldig mooi speelgoed, bekijk dan Djeco Speelgoed en Moulin Roty eens!

Aangenaam speelgoed

Naast het feit dat houten speelgoed duurzaam en zeer educatief is, is het voor uw kind ook erg fijn om mee te spelen. Het voelt lekker aan en de geur en de vormen zijn ook aangenaam voor uw kind. Houten speelgoed laat uw kind echt genieten!

De verbeelding van uw kind

Plastic speelgoed laat dikwijls niets aan de verbeelding over. Alles zit erop en eraan. Felle kleuren, harde geluiden en allerlei technische toetjes. Uw kind hoeft maar op een knop en te drukken en er begint van alles te bewegen. Houten speelgoed heeft dat niet. Het grote voordeel van houten speelgoed is dat het niet van A tot Z helemaal afgewerkt is. Hierdoor laat het ruimte voor de ontwikkeling van fantasie, motorische ontwikkeling, hand-oog coördinatie etc. Het vraagt vaak wat initiatief en werk van het kind. De geest van het kind moet aan de slag en zelf stappen ondernemen om iets te bereiken. Houten speelgoed daagt uw kind meer uit!

 

Deze tekst is geschreven door Nick Keijzer, SEO tekstschrijver bij Klik Proces.

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*