Omgaan met driftbuien, hoe doe je dat?

driftbuienU herkent misschien wel de situatie waarin je peuter/kleuter razend wordt omdat je hem/haar het verkeerde bord hebt gegeven of ze liever op het speelplein blijven dan mee naar huis te gaan?

Driftbuien, het overkomt elk kind wel eens. Maar wat als ze zo vaak aanwezig zijn, dat je absoluut niet meer weet wat te doen? En je jezelf dan vooral heel vaak afvraagt of er toch niks anders aan de hand is. Op zo’n momenten kan het deugd doen om te horen en/of te lezen dat die driftbuien eigenlijk heel normaal zijn. Ze maken helemaal geen slechte ouder van je, integendeel. Het is namelijk iets dat een kind gewoon overkomt en heeft veelal te maken met het niet kunnen verwoorden van wat zij voelen en/of denken en de beperkte vaardigheden om emoties te reguleren. Kinderen worden tijdens zo’n driftbui helemaal overspoeld door hun emoties en hebben geen controle meer over zichzelf.

Er zijn heel wat meningen over hoe je met die driftbuien dient om te gaan. Maar de laatste tijd hoor je steeds vaker dat het kind negeren en/of straffen helemaal geen oplossing biedt. Omdat ikzelf de laatste tijd vaak te maken krijg met een driftig kind, testte ik reeds allerlei adviezen uit. Straffen en negeren helpt hier alvast niet. Integendeel, vaak zorgt het ervoor dat de bui nog langer duurt.

De volgende tips die ik jullie geef zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Exacte wetenschap is het dus niet. Heb je zelf nog aanvullingen? Laat het ons dan zeker weten via een reactie!

  1. Bewaar altijd zelf je kalmte, al is dat soms heel erg moeilijk. Tijdens een driftbui kan je jezelf namelijk ook machteloos en/of boos (beginnen) voelen. Maar met hetzelfde gedrag reageren leert kinderen vooral dat het normaal is om op dergelijke manier te reageren. Bovendien maak je met je eigen kwaadheid de situatie vaak nog erger. Dus ja, kalm en rustig blijven is het beste advies die ik kan geven.
  2. Zet het kind op een veilige plaats zodat het zichzelf geen pijn kan doen als hij/zij met bv. zijn hoofd bonkt. Wanneer een driftbui zich voordoet op straat of op een andere gevaarlijke plaats, probeer dan zo snel mogelijk de situatie te beveiligen. Dat is zeker niet altijd evident maar de extra stress dat je kind bijvoorbeeld op straat gaat lopen, kan je op zo’n moment echt missen als kiespijn.
  3. Laat je kind, op zijn/haar eigen tempo, rustig worden. Het is belangrijk om zelf in de buurt te blijven en uit te zoeken waarmee jij als volwassene het kind beste kan helpen. Sommigen kalmeren sneller wanneer ze geknuffeld worden. Anderen hebben nood aan rustige woorden. En anderen worden dan weer helemaal gek als ze vast gepakt worden. Experimenteren is dus de boodschap. Sowieso kan het helpen om op ooghoogte met het kind te communiceren.
  4. Krijg je het zelf moeilijk, besef dan dat je kind net hetzelfde voelt en zeker niet voor zijn plezier een driftbui heeft. Tel even tot 10 maar probeer wel in dezelfde ruimte te blijven. Weggaan betekent voor hen dat degene die zij het liefste zien hen negeert wanneer ze die persoon eigenlijk het meeste nodig hebben.
  5. Als je kind regelmatig last heeft van driftbuien, voel je soms de bui al hangen. De driftbui voor zijn kan dan wonderen doen. Zo bedacht ik op een rustig moment samen met mijn oudste dochter een geheimpje. Als we onze tong naar elkaar uitsteken, verwijzen we naar dat geheimpje. Soms, wanneer ik merk dat er iets borrelt binnenin haar, steek ik mijn tong uit (voor ze echt kwaad wordt.) In de meeste gevallen springt ze dan mee op de kar van ons geheimpje en verdwijnt haar woede als sneeuw voor de zon. Bedenk dus samen met je kind iets leuks, dat je kan gebruiken als afleidingsmanoeuvre. Wedden dat het werkt?

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*