Laten we meer buitenspelen!

Het is al enkele jaren een trend, maar kinderen spelen alsmaar minder buiten. Da’s geen goed nieuws, want buitenspelen is niet enkel gezond en leerzaam, maar ook erg leuk. Laten we toch met z’n allen samen buiten spelen!Kind op re-bike wishbone

Hoe vaak spelen kinderen buiten? En hoe komt dat?

Als we een brits onderzoek mogen geloven (lees goed: Brits, dat geldt daarom niet voor Vlaanderen en Nederland) komen kinderen gemiddeld minder buiten dan gevangenen. Zo zou 26% van de bevraagde kinderen minder dan een half uur per week buitenspelen. Da’s echt weinig. Deze trend zou te verklaren zijn door verschillende oorzaken. Enerzijds blijkt dat ouders voorzichtiger zijn en meer gevaren zien in buitenspelen, anderzijds is elektronisch “speelgoed” zoals tablets een aanlokkelijk alternatief voor kinderen om gewoon binnen te blijven zitten. Enkele onderzoekers stellen ook dat meer schoolwerk leidt tot minder buitenspelen. Een gebrek aan veilige buitenspeelplaatsen of een rustige straat doet er natuurlijk ook geen goed aan.

Buitenspelen leidt tot minder obesitas en minder bijziende kinderen

Je leest het goed, buitenspelen is niet enkel leuk voor kinderen, maar heeft ook echt belangrijke voordelen. Een groot verschil tussen buiten en binnen spelen is de ruimte: buiten is er veel plaats om te bewegen, lawaai te maken. Maar ook is de kans groter dat kinderen in contact komen met andere kinderen en zo hun sociale vaardigheden gestimuleerd worden. Maar er zijn nog andere opvallende maar bijzondere voordelen. Hoe meer tijd kinderen buiten spenderen, hoe minder kans op obesitas (overgewicht) en alle gezondheidscomplicaties die daarbij komen kijken.

Buitenspelende kinderen op steps van micro
Naar de winkel? Neem de fiets, step of ga te voet. Tof!

Een ander groot voordeel is wat minder vanzelfsprekend, maar niet te onderschatten: kinderen die meer buitenspelen hebben minder kans bijziend te worden. (Bron: gezondheid.be) Hier werd al regelmatig onderzoek bij jong en oud naar gedaan en dit wordt telkens opnieuw aangetoond. Hiervoor zijn meerdere oorzaken gevonden, zo is het blootstellen aan natuurlijk licht allicht de belangrijkste reden voor een beter zicht (ook op lange termijn). Maar kinderen die buitenspelen worden ook meer geoefend op het waarnemen van ver verwijderde objecten.

Ook voor mama, papa, opa of oma zijn er voordelen. Zo slapen kinderen na een dagje buiten veel beter en hebben ze minder last van stress. Dat zorgt er misschien wel voor dat je als ouder zelf ook wat minder stress hebt?

Tips om meer buiten te spelen

Wie naar buiten gaat komt in een gigantische speelwereld waar zo veel te beleven is. Waarschijnlijk dat kinderen nog veel meer speelmogelijkheden zien dan dat je jezelf kan voorstellen. Maar je krijgt hier toch enkele tips, moest er wat inspiratie nodig zijn.

  • Sporten en/of jeugdbeweging. Kinderen die een buitensport doen of in de jeugdbeweging zitten komen vanzelf al meer buiten. Maar buiten de uren in de sportclub of jeugdbeweging leren ze er ook veel leuks om thuis buiten te doen. Buiten voetballen in de tuin? Een spel dat ze in de jeugdbeweging leerden in het bos spelen?
  • Breng binnen naar buiten. Soms is het speelgoed dat een kind binnen heeft de reden dat je kind niet naar buiten wil. Wel, dat los je toch gewoon op door dat naar buiten te brengen? Hoewel je ook zonder speelgoed veel buiten kan spelen, kan dit wel zeker een aanmoediging zijn. Nu ja, tv-kijken of op de tablet buiten, da’s misschien een minder goed idee.
  • Meehelpen in de tuin! Wie een tuin heeft moet die in de meeste gevallen ook onderhouden. Waarom zou je dit niet samen met een jonge snuiter doen?
  • Maak het jezelf aangenaam: ga een terrasje doen ergens waar een grote speeltuin is. Win-win!
  • Maar vooral: stuur je kinderen gewoon naar buiten. Ze amuseren zich vast en zeker!

Buitenspeeldag op woensdag 22 april

In België is het op 22 april 2020 buitenspeeldag. Vanwege de coronacrisis is deze nu anders dan normaal. Zo voorzien normaal heel wat gemeenten activiteiten en geven de lagere scholen geen huiswerk.

Heb je zelf nog tips om meer en nog leuker buiten te spelen? Laat dan zeker een reactie achter!

Op zoek naar leuk buitenspeelgoed? Of geweldige loopfietsjes? Ga dan eens snuisteren in onze webshop of kom langs in de winkel.

 

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*