Investeer in een houten knikkerbaan

Een knikkerbaan spreekt tot de verbeelding van elk kind. Toch is er een groot verschil in verschillende soorten van knikkerbanen.

Een houten knikkerbaan ziet er ook mooi uit.
Een houten knikkerbaan ziet er ook mooi uit.

Elk met z’n specifieke plus- en minpunten.

Wat maakt van een knikkerbaan zo’n geweldig speelgoed?

Ten eerste is het voor een kind dikwijls intrigerend hoe een knikker verdwijnt in een tunnel, ergens anders weer uitkomt, daarna wordt gekatapulteerd om tenslotte met een sprong op een trampoline op de grond neer te komen. Maar dat is maar een fractie van het plezier dat een knikkerbaan je geeft. Het belangrijkste is dikwijls de knikkerbaan bouwen, testen, aanpassen en nog eens testen. Telkens opnieuw proberen een spannende baan te ontwerpen.
Een knikkerbaan is niet enkel leuk speelgoed, het kan ook enorm bevorderend zijn voor het ruimtelijk inzicht en het probleemoplossend denken. Bij het bouwen moet je immers ervoor zorgen dat alle stukken goed aansluiten, maar je moet er ook voor zorgen dat de knikker genoeg, of niet te veel, snelheid heeft. Een goede knikkerbaan opzetten, kan heel makkelijk zijn, maar ook een grote uitdaging.
De houten knikkerbanen van Cuboro kunnen zeer complex zijn, dat maakt de uitdaging alleen maar leuker.
De houten knikkerbanen van Cuboro kunnen zeer complex zijn, dat maakt de uitdaging alleen maar leuker.

Er zijn vele knikkerbanen op de markt, maar ze zijn allemaal verschillend. Welke is nu de beste?

Het is zeer belangrijke om met een goede knikkerbaan te starten. Er zijn verschillende zaken waar je best rekening mee houdt. Zo moet je kijken naar de duurzaamheid. Een knikkerbanen is immers zowel voor de jongsten als voor de oudsten. Een knikkerbaan zou generatie op generatie moeten meekunnen. Waar je ook op moet letten zijn de uitbereidingsmogelijkheden. Het is immers leuk om je knikkerbaan stelselmatig te kunnen uitbouwen door telkens nieuwe bouwstenen te kunnen toevoegen. Sommige soorten knikkerbanen kunnen dit moeilijk. Waar je ook op kan letten, is welke uitdagingen een baan biedt. Je hebt simpele banen, waarbij je eenvoudigweg onderdelen achter elkaar zet en je hebt iets leuk om naar te kijken. Maar het kan veel doordachter. Banen waar je met enkele blokken oneindig veel mogelijkheden hebt. Je bouwt een baan zo moeilijk of makkelijk als je zelf wil. Dit blijft uitdagend en gaat niet vervelen. Tot slot vind ik dat we naar ecologisch verantwoord speelgoed moeten evolueren. Een houten knikkerbaan met een FSC label is dus een goede keuze.

Haba knikkerbanen

De knikkerbanen van Haba zijn er zowel voor de allerjongsten (Kullerbü) als voor oudere kinderen, de gewone houten knikkerbanen. Er zijn tal van uitbreidingen en mogelijkheden, zo blijven ze uitdagend.Houten Küllerbu knikkerbaan Haba

Cuboro knikkerbanen

Met Cuboro knikkerbanen zit je goed. Ik licht kort even toe wat hen zo goed maakt.

Een cuboro knikkerbaan bestaat uit allemaal kubusvormige blokken. Elke blok is een stukje baan. Dit kan een tunnel zijn, een bocht, een kruispunt. Maar wat het net zo goed maakt, is dat dikwijls al deze dingen in één blok zitten. Zo heb je een blok met vanonder een bocht, in het midden een dalende tunnel, en langs boven een kruispunt. Elke blok is dus eigenlijk 3 of meer blokken

De cuboro standaard is ideaal om mee te beginnen!
De cuboro standaard is ideaal om mee te beginnen!

in elkaar. Het is hierin dat de uitdaging zit, je kan blokken naast elkaar plaatsen en je hebt een leuke baan, maar je kan ook proberen om elke blok optimaal te benutten. Dan wordt het ingewikkeld, maar wel enorm leerzaam en spannend.

Het broertje van Cuboro is Cugolino. Het verschil is dat cuboro enkel de kubusvormige blokken heeft, terwijl Cugolino ook langere stukken, trampolines en katapulten heeft. Het goede is dat Cuboro en Cugolino perfect te combineren zijn. Cuboro is voor de echte bouwer, die veel uitdaging zoekt, Cugolino kan ik aanraden voor de jongsten, het is immers iets eenvoudiger.
Deze knikkerbanen zijn gemaakt met respect voor het milieu: Ze komen uit Zwitserland, en hebben dus beperkte transportlasten. Bovendien is het hout gecertificeerd met het FSC label, wat ons de garantie op duurzaam hout levert.
Tot slot, een Cuboro of Cugolino knikkerbaan is meer dan een knikker die een baan aflegt, het is een echte uitdaging.
(noot: Waarom is een houten knikkerbaan een goede investering? Omdat het bijdraagt tot een goede, educatieve en duurzame opvoeding)

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*