Hoe duurzaam is houten speelgoed?

Hoe duurzaam is houten speelgoed?

Men gaat er gauw vanuit dat houten speelgoed ook duurzaam is. Maar is dit wel zo? Kan speelgoed uit kunststof ook duurzaam zijn? Bestaat er houten speelgoed dat helemaal niet duurzaam is? Wat zijn duurzame houten speelgoedmerken? En wat is dat eigenlijk, duurzaam speelgoed?

Wat is duurzaam speelgoed?

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, het is niet één definitie of er is niet één merk dat het meest duurzame speelgoed heeft. Maar voor ons, Speelgoed Kiki, moet duurzaam speelgoed aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om het gemakkelijk te maken som ik ze even op.

  • Veiligheid is enorm belangrijk. Bij elk speelgoed, klinkt logisch, maar men mag dit nooit uit het oog verliezen, het zijn immers jonge kinderen die met het speelgoed spelen. Maar, we mogen kinderen ook niet heel hun jeugd in een wattenbakje leggen. Het is dus belangrijk veiligheid relatief te bekijken, voor een kind jonger dan 3 jaar zou een Brio treinset misschien niet veilig zijn wegens kleine onderdelen, maar vanaf 3 jaar is deze volledig veilig. Maar veiligheid gaat niet enkel over kleine onderdelen. Ook de verf en het materiaal mogen niet giftig zijn, hout mag geen splinters afgeven.
  • Je speelt er langer dan 1 dag mee, liefst een paar generaties lang. Speelgoed dat je kind na 1 dag al beu is, is niet duurzaam. Waarschijnlijk was het speelgoed te eenvoudig, te moeilijk en dus demotiverend of misschien was het meteen stuk. Maar je begrijpt me, speelgoed is geen wegwerpartikel.
  • Speelgoed moet een meerwaarde bieden, dit kan op veel verschillende vlakken. Wil je graag dat je kind er direct iets uit leert, zoals schrijven of rekenen? Of stimuleert het speelgoed meer te bewegen of te leren fietsen, zoals deze houten vespa loopfiets? Maar om iets uit te leren met speelgoed, zal het een uitdaging moeten bieden, maar het mag ook niet te moeilijk zijn zodat je gemotiveerd blijft.
  • Speelgoed moet gewoon leuk zijn! Meer woorden zijn niet nodig, speelgoed dat niet leuk is mist z’n doel.

Bestaat er houten speelgoed dat niet duurzaam is?

Jammer genoeg wel, hout mag dan wel een natuurlijk materiaal zijn, er kunnen wel bomen voor gevallen zijn. Dat moet geen probleem vormen als we dat op een duurzame manier doen. M.a.w. beperkt, opnieuw aanplanten en de natuur respecteren. Heeft speelgoed het FSC label? Dan kan je zeker zijn van duurzame bosbouw.

Houten knikkerbaan Cuboro
De houten knikkerbanen van Cuboro kunnen zeer complex zijn, dat maakt de uitdaging alleen maar leuker. Door hun FSC label kan je er zeker van zijn dat het hout afkomstig is uit duurzame bosbouwMaar er is ook houten speelgoed waarbij het hout of de afwerking ervan minder goed is, het geeft bv. splinters af of is niet stevig.
Speelgoed trein Brio
Deze treintjes van Brio zijn uit kunststof, maar wel duurzaam. Ze gaan lang mee, zijn stevig en veilig.

Kan speelgoed uit kunststof ook duurzaam zijn?

Ja, natuurlijk! Het is echter veel moeilijker om hier te weten of het al dan niet om duurzaam speelgoed gaat. Deze loopfiets van Wishbone is van gerecycleerd tapijt, dat is pas duurzaam! Maar zo is het lang niet met al het speelgoed, dikwijls is speelgoed uit kunststof van dun, plooibaar plastiek. Meestal gaat het vlug stuk en als je ’t moet wegdoen, is het moeilijk te recycleren. Duurzaam speelgoed uit kunststof kan, maar wees op let wel op en bekijk elk stuk afzonderlijk.

Is houten speelgoed ook steeds duurzaam speelgoed?

Nee, maar over het algemeen zien we wel dat het merendeel van het duurzame speelgoed van hout is. Bij de aankoop van houten speelgoed is de kans op een goede koop veel groter dan bij plastiek. Maar tijden veranderen en zelfs speelgoed evolueert mee, er komen steeds betere kunststoffen op de markt en we worden alsmaar beter in recycleren. Een loopfiets uit gerecycleerd tapijt wordt hopelijk in de toekomst niet meer opmerkelijk. Weet je het niet zo goed meer, wat nu duurzaam speelgoed is en wat niet? Zorg dan dat je bij een goede winkel zit, zij hebben de ervaring en stellen hun assortiment met een eigen visie samen.

Wat zijn duurzame houten speelgoedmerken?

De treinen en treinsporen van Brio zijn meestal uit hout, er zijn ook treintjes uit kunststof maar deze zijn een perfect voorbeeld van hoe plastiek speelgoed duurzaam kan zijn. Bovendien hebben ze ook een elektrische trein die oplaadbaar is, da’s makkelijk en goed voor het milieu! Ze hebben ook de zogenoemde “Brio builder” serie, houten speelgoed dat een uitdaging biedt.

Origineel duurzaam speelgoed van Djeco
Het speelgoed van Djeco is erg origineel, maar ook duurzaam.

Het houten speelgoed van Janod is niet alleen mooi, maar ook steeds goed afgewerkt, eenvoudig en veilig. Hun speelgoed voldoet aan alle voorwaarden om “duurzaam speelgoed” genoemd te mogen worden.

Het speelgoed van Djeco is erg origineel en ongelofelijk mooi! Maar ook duurzaam op alle gebied, het gaat lang mee maar is ook van zodanige materialen gemaakt dat het prima te recycleren is. Zij verkiezen hout of stevig (gerecycleerd) karton.

Het speelgoed van Haba en de houten knikkerbanen van Haba zijn uiterst duurzaam, doordacht én mooi. Ze hebben een enorm uitgebreid assortiment, zo kan je altijd wel iets vinden dat je helemaal geweldig zal vinden!

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*