Handpop voor in de klas

Handpoppen zijn geweldig! Voor thuis, onderweg, misschien wel in het ziekenhuis… maar zeker in de klas! Een handpop voor in de klas heeft tal van voordelen en is ontzettend leuk! Waarom? Dat lichten we graag even voor je toe.

Waarom een handpop gebruiken in de klas?

Handpop Living PuppetsKinderen durven niet altijd vertellen wat er scheelt of waar ze mee zitten. Soms zijn ze gewoon verlegen. Een handpop kan hierbij een geweldige hulp zijn. Een handpop is neutraal, luistert altijd en onderbreekt nooit. Toch kan je gevoelens aan je handpop geven door de handen te bewegen en de mond te openen. En soms zegt de handpop iets terug. Kinderen praten gemakkelijker tegen een pop dan tegen een volwassene. Ook in de hulpverlening zoals op de spoedafdeling in een ziekenhuis of in een politiewagen worden handpoppen gebruikt.
Je kan er ook verschillende situaties mee uitbeelden. Handig om bepaalde trauma’s te verwerken. Misschien was een kind uit je klas betrokken bij een ongeval of maakten de kinderen een sterfgeval of zware ziekte mee. Laat de kinderen dan samen met de pop hun verhaal doen.

Hoe kan ik een handpop in de klas gebruiken?

Je kan de pop gebruiken bij het ochtendritueel en op die manier ‘discussies’ of gesprekken uitlokken. Zo kunnen bepaalde gevoelens van de kinderen naar boven komen waardoor je een kind dat zich op dat moment niet goed in zijn voelt voelt gemakkelijker helpen.
Je kan de handpop ook gebruiken om bepaalde zaken voor te bereiden. Ga je bijvoorbeeld op ziekenbezoek met enkele kindjes of ga je naar een museum waar ze zich moeten gedragen, dan kan de pop een hulpmiddel zijn om het goeie voorbeeld te geven.
Om bepaalde vaardigheden aan te leren zoals aankleden zijn de meeste handpoppen ook heel bruikbaar.
Verder kan je de pop ook op een leuke manier gebruiken om toneeltjes te spelen en liedjes aan te leren!

Waar let ik op bij de aankoop van een handpop voor in de klas?

Handpop voor in de klas Ilselotte 65 cm living puppets
Handpop Ilselotte

Voor een handpop in de klas neem je best de grootste maat (65 cm). Dit is niet enkel goed voor de goede zichtbaarheid, maar je kan er gemakkelijker met je handen in. Neem ook best een pop waarbij je de kleertjes kan aan- en uittrekken, ook de schoenen!
Als je een beperkt budget hebt en daarom maar 1 pop kan aanschaffen, neem dan een neutrale pop. Een die voor jongen en meisje kan doorgaan. Als je meerdere poppen neemt kan je ook een uitgesproken meisje en jongen nemen.
Neem ook geen te angstaanjagende pop. Wil je toch een griezelige pop (om bijvoorbeeld bepaalde angsten te overwinnen), neem er dan ook zeker een hele lieve bij of een lieve knuffel.

Tip: in de webshop of winkel van Kiki kiezen we enkel voor handpoppen van de beste kwaliteit. Kies voor het merk “Living Puppets“, die zijn uitermate geschikt voor in de klas.

Deze twee poppen vinden wij alvast echte aanraders:

  1. Handpop “Ilselotte” van Living Puppets
  2. Handpop “Ronja”, eveneens van Living Puppets

 

Tips om een handpop leuk te gebruiken.

Een handpop hoeft niet altijd therapeutisch gebruikt te worden. Het is ook heel leuk om de pop te betrekken bij het zingen van liedjes of om er een rollenspel mee te spelen, samen met kinderen. Misschien is het wel leuk om de pop te laten helpen met opruimen. Zet hem ergens waar hij toezichter kan spelen en laat hem af en toe complimentjes geven of een grappige opmerking. Wedden dat de kinderen vergeten dat ze aan het ‘werken’ zijn? De tijd zal voorbij vliegen!

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*