Checklist wat te doen na de geboorte van je kind

checklist na de bevalling Alsof de geboorte van een kind al niet overweldigend genoeg is, moet er ook nog eens van alles in orde gebracht worden. In vele gevallen neemt de partner dit voor zijn/haar rekening. Maar omdat dit toch over een heel bijzondere tijd gaat, een checklist extra handig. Gewoon alle puntjes van de checklist aflopen en je bent zeker dat alles in orde is. Er is nu éénmaal heel wat administratie die in orde gebracht moet worden. Daarom delen we graag deze handige checklist met jullie. Vergaten we iets cruciaals? Laat het ons dan zeker weten.
checklist na de bevalling

DOOPSUIKER

Maak je de doopsuiker niet zelf? Dan moet je misschien nog de doopsuiker-winkel contacteren zodat zij alles klaar kunnen maken. In de andere gevallen moet je misschien de doopsuiker nog afwerken met bijvoorbeeld een datum-tag. De presentatie van de doopsuiker krijgt de laatste finishing touch!

GEBOORTEKAARTJES

  • Drukker contacteren en indien nog niet gedaan, definitief ontwerp bezorgen. Controleer zeker of alle gegevens juist zijn!
  • Liet je de kaartjes op voorhand drukken? Dan moet je de kaartjes misschien nog afwerken met een stempel/sticker met de geboortedatum en gewicht & lengte .
  • Verzending/uitdelen van de kaartjes. (Tip: schrijf de adressen op voorhand en kleef al postzegels)
  • Vergeet babyborrelkaartjes en/of kaartjes van je geboortelijst (indien aanwezig) niet toe te voegen aan de enveloppen.

GEBOORTEAANGIFTE

Wanneer je kindje geboren is, krijg je 15 dagen de tijd om de geboorte van je kind aan te geven bij de dienst burgerzaken van de geboorteplaats van je kind. Handige informatie daarover vind je meestal op de website van de stad zelf. De aangifte is gratis maar moet wel gebeuren.

De aangever dient alvast zijn identiteitskaart mee te nemen, het medische geboorteattest die je krijgt bij de geboorte van je kind en het trouwboekje of het erkenningsattest. Niet gehuwd en is de erkenning nog niet in orde? Niet erg, dit kan je tijdens de aangifte nog in orde maken maar dan moet de moeder wel mee zijn.

Bij de aangifte krijg je enkele documenten die je nog nodig zal hebben:

  • Aanvragen van de kinderbijslag
  • Inschrijven van het kind bij je ziekenfonds
  • Inentingen

KINDERBIJSLAG AaNVRAGEN

Heb je al kindjes dan krijg je al kinderbijslag. In dit geval moet je geen specifiek formulier meer invullen.  Ook wanneer je het kraamgeld al aanvroeg is dit niet meer nodig. Wel dien je nog het origineel geboortebewijs om het kraamgeld te bekomen, bezorgen aan het loket waar jij kinderbijslag aanvraagt.

MELDING GEBOORTE BIJ HET ZIEKENFONDS

Het geboorteattest dien je bij je ziekenfonds te bezorgen. Tegelijkertijd kan je dan je kindje inschrijven en krijg je de klevers + ISI*-kaart van je kindje. Indien nodig kan je er ook nog terecht voor persoonlijke info. Aangezien elk ziekenfonds zijn specifieke geboortecadeaus voorziet, kan je dit nu ook regelen.

MELDING GEBOORTE WERKGEVER(S)

Logischerwijs verwittigen beide ouders hun werkgever. Check even op voorhand als zij specifieke verwachtingen hebben hierover. Als partner vraag je best ook je geboorteverlof (10 dagen aan.) Indien nodig kan je nu ook een afspraak maken bij de arbeidsgeneesheer wanneer je borstvoedingsverlof wenst op te nemen.

AANVULLENDE ZIEKTEVERZEKERING VERWITTIGEN

Contacteer je aanvullende ziekteverzekering met de melding dat je kindje geboren is. Zo wordt het kind mee opgenomen in de aanvullende ziekteverzekering.

MELDEN GEBOORTE AAN DE KINDEROPVANG

Schreef jij je kindje in voor de kinderopvang? Laat hen dan even weten dat het kindje geboren is. Gaat er al een kindje naar de opvang? Vergeet dan niet een nieuw attest inkomst-tarief aan te vragen want meerdere kindjes levert vaak een lagere dagprijs op.

KRAAMZORG

Besliste je eerder al dat je gebruik wil maken van kraamzorg? Verwittig dan nu de dienst zodat zij het nodige kunnen doen om de zorg effectief op te starten!

VROEDVROUW CONTACTEREN

Wist je dat vroedvrouwen ook na de bevalling aan huis komen om je verder op weg te helpen? Zo kunnen ze bijvoorbeeld het gewicht helpen mee opvolgen, je begeleiden in de borstvoeding, . De extra hulp en ondersteuning is soms meer dan welkom want als kersverse mama kan je jezelf vaak onzeker voelen. Informeerde je jezelf niet vooraf? Op de materniteit helpen ze je graag verder bij het zoeken naar een vroedvrouw.

GEBOORTEPREMIE VAKBOND

In sommige gevallen krijg je van de vakbond waarbij je gesyndiceerd bent een geboortepremie. Tijd dus om deze nu aan te vragen.

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*