10 tips om ook in de winter te blijven buitenspelen

Nog eventjes en de winter breekt opnieuw aan. Ook nu al is het vaak frisjes en kiezen we liever voor de gezelligheid van het haardvuur dan voor buitenspeel – plezier. Maar een frisse neus halen en met regelmaat buiten komen, blijft belangrijk. Niet alleen voor volwassenen dus, maar ook voor kinderen. Buiten komen, ook in de herfst en winter, is voor iedereen dan ook gezond en kinderen doen uiteindelijk niks liever dan buitenspelen. Klimmen en klauteren en zichzelf vuilmaken, dat ook!

buitenspelen tips voor in de winter

Maar daar waar we in de zomer vlotjes de hele dag buiten zitten, als het Belgische weer dat tenminste toelaat, en we amper de televisie aanzetten, is dat vanaf de herfst een ander verhaal. De televisie maakt overuren en de iPad kan niet snel genoeg opladen. Overal duiden terug de verkoudheden op en snelt iedereen zich steeds naar binnen om zich te beschermen tegen de koude. Bovendien is het vroeg donker waardoor de kansen op buitentijd tot een minimum gereduceerd worden.

Heel wat factoren dus die ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen amper buiten komen. Laten we eerlijk zijn. Als volwassene denken we vaak zelf niet aan een buitenspeel – activiteit wanneer onze kinderen voor de zoveelste keer vragen wat ze kunnen doen. Daarom geven we jullie enkele tips om dat naar buiten gaan toch te bevorderen. En vooral ook om de goesting bij zowel jezelf als de kinderen te laten toenemen.

  1. Plan een speelmoment op een gave plek: een speeltuin, een leuk park of een plaats waar nog veel andere kinderen zijn.
  2. Heb je plaats in je tuin? Overweeg dan de aankoop van een trampoline. Van zodra het weer het toelaat kan je kort even naar buiten trekken en als ouder spring je toch gewoon even mee?
  3. Bedenk een verhaal en trek samen op onderzoek uit. Wat doen de eendjes als het vriest? Wat met de insecten als het sneeuwt?
  4. Maak een lijstje met te verzamelen/te zoeken spullen. Zorg ervoor dat het allemaal dingen zijn die je makkelijk in je eigen omgeving buiten kan vinden. In de herfst kan dit gaan over verschillende soorten blaadjes, noten, takken, … In de winter moet je soms iets creatiever zijn. Maar waarom niet op voorhand enkele spulletjes gaan verstoppen, die je erna dan gaat zoeken met de kindjes?
  5. Beeldschermen verboden tot 17u00. Zo kan je na school nog even langs het park en stimuleer je zowel jezelf als de kinderen op in het weekend iets anders te gaan doen dan dat filmpje of spelletje op de tv/tablet.
  6. Verzamel het oude brood en ga eendjes voederen.
  7. Niks zo vervelend als koude voeten dus investeer in warm schoeisels en/of kousen.
  8. Neem reservekledij mee. Zo kunnen kindjes zich vuil maken en hoef jij je geen zorgen te maken dat ze bijvoorbeeld onderkoeld raken.
  9. Trek regenlaarzen aan en neem een paraplu mee en ga dansen in de regen. Want zeg nu zeg, kinderen doen toch niet liever dan stampen en rennen door de plassen? Achteraf neem je samen een warm bad/douche en drink je heerlijke warme chocolademelk.
  10. Doorheen de winter zijn er vaak allerlei bijzondere activiteiten, die buiten doorgaan, en die ook fijn zijn voor kinderen. Denk aan de schaatsbanen die met de kerstperiode in grote steden geplaatst worden, de kerstmarkten of bijvoorbeeld de lichtjes – festivals die deze winter doorgaan in de zoo van Antwerpen en in Gent.
Hoe pakken jullie dat aan om te blijven buitenkomen in de herfst en winter? Welke leuke buiten – activiteiten gaan er deze winter door? Wat raden jullie ons aan? Laat het gerust even weten.

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*