Bak eens een gezonde appel-yoghurtcake

 

We zitten middenin de lente, maar het weer laat het helaas een beetje afweten. Wie zijn winterjas al opborg, mocht deze terug bovenhalen. Het buitenleven waar menig mensen van dromen, moeten we nog even in het ‘vriesvak’ zetten. Helaas kun je dat laatste dezer dagen wel erg letterlijk opnemen. Ook de kinderen zitten terug meer binnen. Tegen koude kan je hen op zich nog kleden, maar al die nattigheid is voor niks goed. Na een lange winter van binnenentertainment weet je dan misschien even niet meer wat te doen met hen. Maar wees gerust, er zijn eindeloos veel mogelijkheden om het alsnog gezellig te maken. Plan bijvoorbeeld eens een momentje bakken in.

Tegenwoordig vind je namelijk overal recepten waarbij men erop let ons suikerniveau serieus te laten dalen.

Weeral suiker, hoor ik u denken. Maar niks is minder waar. Tegenwoordig vind je namelijk overal recepten waarbij men erop let ons suikerniveau serieus te laten dalen. Zo kan je alsnog aan de slag met je kinderen en heeft het geen invloed op ons streven naar een bikini-proof lichaam. Dat schoon weer moet wel ooit eens komen hé…

stukjes appel voor cake in komIk ging met Axelle aan de slag om een appel-yoghurtcake te maken. Eigenlijk is dit een gewone appelcake maar de yoghurt vervangt de suiker.  Bijgevolg smaakt de cake wel net dat ietsje anders. Door de grote hoeveelheden suiker in ons eten moeten wij sowieso wennen aan suikervrij (of minder suiker dan normaal) eten. Hoe vaker je dus kiest voor recepten en voedingswaren met minder suiker, hoe minder onze smaakpapillen zullen reageren op dat gebrek aan suiker.

Ik geloof bovendien dat wij als ouder de basis leggen voor een gezond eetpatroon van onze kinderen later.

Als mama van bijna drie kinderen vind ik dat trouwens erg belangrijk. Dezer dagen wordt steeds meer en meer duidelijk hoe schadelijk en ongezond suiker eigenlijk is. Niet dat ik ervoor pleit om nooit geen suiker meer te eten. Maar het mag echt wel wat minder zijn. Je kan jezelf echt vragen stellen bij het nut van al die toegevoegde suikers. Check maar eens de verpakkingen in de winkel, en niet enkel bij koekjes. Ik geloof bovendien dat wij als ouder de basis leggen voor een gezond eetpatroon van onze kinderen later. Hen dus andere smaken leren kennen en een gezonde levensstijl aanleren, is voor iedereen een win-winsituatie. Ook voor ons als ouders!

Dus vertrouw mij maar, het is de moeite om deze appel-yoghurtcake uit te proberen. De proevers hier in huis heb ik alvast niet horen klagen!

ingrediënten appel-yoghurtcakeWat heb je nodig?
 • 4  appels
 • 300 g zelfrijzende bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 3  eieren
 • 75 ml arachide-olie
 • 1 zakje vanillesuiker van 8g
 • 250 ml magere yoghurt
 • boter

Bereiding Appel-yoghurtcake

 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
 2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd alles in kleine blokjes. Grotere kinderen kan je hier natuurlijk al laten meehelpen.
 3. Doe alle overige ingrediënten, met uitzondering van de boter, in een kom. Meng dit alles tot een mooi beslag. Axelle hielp door met de handjes te kneden, dat vindt zij heerlijk om doen! Je kan natuurlijk evengoed een keukenmachine of mixer gebruiken, maar dan missen de kinderen natuurlijk alle fun.
 4. Voeg daarna de appelblokjes toe en meng deze onder het beslag.
 5. Vet een cakevorm in en vul de bakvorm met het beslag.
 6. Bak de cake gedurende 40 minuten in de oven. (Opgelet! Baktijden kunnen variëren naargelang het type oven dat je gebruikt. Blijf dus in de buurt en controleer op het einde regelmatig.)
 7. Neem uit de oven en laat nog 5 minuten rusten voor je de cake ontvormt.

Laat de cake afkoelen, speel ondertussen een spel, maak een puzzel of kijk een tekenfilm. Eens afgekoeld rest je enkel te genieten van een gezonde plak appelcake! Wedden dat je kindjes vol enthousiasme dit gezond tussendoortje naar binnen werken? Zelfgemaakt smaakt nu éénmaal altijd beter!

Ook enthousiast? Vergeet dan zeker dit geweldige recept niet te delen!

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Eén reactie op “Bak eens een gezonde appel-yoghurtcake

 • Bziet er lekker uit. Maar kan ik netbook van amandelmeel maken? WIl het beslag nl daarna in een cijfer-vorm gieten.

  Hoor het graag.

  Grs Hetty

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*