Back to school: 12 tips!

back to school: 12 tipsBijna, bijna is het 1 september die meteen ook de start van het nieuwe schooljaar met zich meebrengt. Sommige kindjes gaan voor het eerst naar de klas, anderen zijn al geroutineerd en kijken vol spanning uit naar het terugzien van hun vriendjes en vriendinnetjes. Opnieuw school betekent ook terug regelmaat. Maar soms ook extra stress en gejaagdheid, want iedereen moet op tijd afgeleverd worden aan de schoolpoort om daarna zelf aan het werk te kunnen. Wij geven alvast enkele tips om het schooljaar in alle rust te starten en door te komen!

 1. Maak het jezelf gewoon om alle schoolspullen de avond voordien klaar te leggen. Vergeet daarbij zeker niet de kleding die je kinderen moeten aantrekken. Het zorgt op slag voor veel minder stress in die vroege ochtendroutine.
 2. Nu je toch bezig bent: zet ook het ontbijt al klaar. Dat scheelt wederom heel wat minuten.
 3. Maak de tas samen met je kind, zodat deze goed weet wat erin zit. Een voorbereid mens is er twee waard, zo ook bij kinderen.
 4. Markeer alle belangrijke schooldagen in de agenda. Bijvoorbeeld wanneer de kids zwemmen hebben (en dus hun zwemmateriaal mee moeten nemen) of wanneer ze een extra vrije dag hebben. Zo kom je niet voor verrassingen (en rode kaken) te staan. back to school: 12 tips
 5. Maak je niet druk over die eerste schoolweek. Die dient toch vooral om met alles kennis te maken en gewoon te worden aan het nieuwe schooljaar? Stel dus maar je kinderen gerust. Het is logisch dat iedereen, dus ook wij, nog wat moeten wennen aan de nieuwe structuur en situatie. Binnen een week ben je dat al helemaal (terug) gewoon en je kroost natuurlijk ook.
 6. Voorzag je nog niet alle schoolspullen? Dan heb je dit jaar geluk want 1 september valt op vrijdag waardoor je in het weekend ook nog tijd hebt om alles te halen. Extra tijdswinst creëer je door last minute online te shoppen.
 7. Denk na over opvangmogelijkheden voor/na school: heb je opvang nodig, wie kan er voor opvang zorgen, gaan ze buitenschoolse activiteiten volgen en wie brengt ze dan?
 8. Vergeet niet alles te labelen wat je kind meeneemt naar school, en dan bedoelen we werkelijk alles. Niet alleen de brooddoos, rugzak en bijvoorbeeld pennenzak. Het is interessant om ook spullen zoals de jas, muts, … te labelen. Want geloof me, die kinderen slagen erin om werkelijk alles kwijt te raken. back to school: 12 tips
 9. Voor het eerst naar school of naar een nieuwe school? Indien mogelijk plan je best een bezoekje vooraf of ga gewoon al eens kijken aan de schoolpoort. Vertel uitgebreid aan je kind wat er daar te gebeuren valt en wat zij van school mogen verwachten. Gaan je kindjes met de fiets naar school? Leg dan op voorhand al eens samen de weg af.
 10. Kinderen zijn na school meestal uitgehongerd. Probeer dus voorzienig te zijn op vlak van maaltijden zodat je niet met een uitgehongerde bende naar de winkel moet. Probeer ’s avonds ook een vaste routine in te bouwen zodat iedereen op tijd in bed raakt. Ontstaat er toch een acute crisissituatie, blijf dan tegen jezelf herhalen dat het de vermoeidheid is. (En blijf vooral ademen, haha.)
 11. Laat je kinderen meehelpen daar waar ze kunnen. Afhankelijk van hoe oud ze zijn, kan het geen kwaad hen taakjes te geven. Bijvoorbeeld ’s avonds helpen afruimen of zelf de schooltas klaar maken.
 12. Hoeveel huiswerk er ook is, vergeet niet de kinderen ook gewoon kind te laten zijn. Na een hele dag inspanning verdienen zij zeker en vast ook spel en ontspanning. Nog even ravotten in de tuin, na school even naar de speeltuin, hen uitgebreid laten vertellen, samen een boekje lezen, … In de mate van het mogelijke, moet dit allemaal kunnen.

Met deze tips kom je allicht al aardig op weg, is het niet? Maar besef dat er sowieso momenten komen dat je dreigt te laat te komen (of te laat komt), je kinderen niet willen meewerken, er extra file is, je het ’s avonds niet ziet zitten om die plaats in de zetel te ruilen voor het klaarzetten van de schoolspullen, … Op zo een momenten is het vooral belangrijk te beseffen dat we allemaal maar wat doen en er niet zoiets bestaat als de perfecte schoolroutine, dus relax en blijf ademen. Het komt zeker en vast allemaal goed!

Heb je zelf nog tips? Laat het ons dan zeker weten!

 

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*