Babygebaren, daar kan je van leren!

Twee jaar geleden werd ik moeder van het mooiste kindje wat ik ooit had

Babygebaren
“Nog meer”, dat is wat hij wil zeggen, hij wilde immers wel een extra boterham met choco

gezien. Dit kindje bleek het syndroom van down te hebben. Is voor mij nooit
een issue geweest, ik vind hem perfect zoals hij is. Al vrij snel kregen
wij te maken met ontwikkeling stimuleringsprogramma’s en ontdekte ik dat de hulpverleners gebruik maakte van babygebaren bij de communicatie. Ik wilde daar meer over weten en ben gaan oriënteren of daar cursussen in gegeven werden en beter nog, of ik gebarendocente kon worden. Ik kom immers uit de kinderopvang en zag al gauw de link dat niet alleen kinderen met een beperking baat hebben bij babygebaren, maar ook kinderen zonder
‘extraatje’.

Babygebaren is communiceren met je kind als praten nog niet lukt. Kinderen
kunnen eerder hun handjes aansturen, dan hun mond met betrekking tot praten. Als je gebaren toepast, kan je al eerder een gesprek met het kind voeren dan wanneer je geen gebaren toepast.

Sinds kort gebaart hij terug en kletsen we gezellig. Uiteraard is dat moeilijk te filmen, want zoals wel meer kinderen, gaat hij sjansen met de camera en gebaart hij niet, maar lacht hij lief. Maar het is me gelukt om een gesprekje met gebaren te filmen, zie www.facebook.com/ukkielol en scrol naar het filmpje toe om het te zien.

Gebaren aanleren doe ik op verschillende manieren, ik doe het voor (altijd samen met het woord), pak zijn handjes en laat hem voelen hoe het gebaar moet. Ook maak ik gebruik van speciale dvd’s, gebarenkaarten en spelletjes. Hij gebaart nu zo’n 7 woorden, hij vindt praten ook erg interessant en hij probeert ons goed na te praten. Hij is drie maanden geleden grote broer geworden van zusje Lindey. Hij kon haar naam al binnen een week foutloos uitspreken. Wat wij hem echt leren is dat praten het doel is, gebaren is een hulpmiddel.

Ik ben gebarendocent geworden bij www.babygebaar.nl en als toetje ook nog babymassagedocent. Mijn doel is om in enkele jaren een compleet aanbod baby-activiteiten aan te bieden, gericht op de diverse ontwikkelingsgebieden (taalontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, motorische ontwikkeling, enz.).

Desiré de Wild
Trotse moeder van Vince en Lindey en eigenaar van www.ukkielol.nl

Dankjewel Desiré voor het schrijven van dit interessant artikel!
We willen dit zelf nog even toevoegen: Voor vele kinderen met een beperking is ook voelen zeer belangrijk, zoals bijvoorbeeld zachte stofjes. Onze knuffels van Moulin Roty zijn enorm zacht, dus neem maar eens een kijkje.

Wil je graag baby speelgoed kopen? Dan kan dat in onze webshop.

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*