8 reis – budgettips

Tags:

budgettips reizen met kinderen

Grote vakantie en dat betekent dat vele gezinnen de jaarlijkse verhuis van hebben en houden. Is het nu met de wagen richting zuiden van Frankrijk, met het vliegtuig richting de Algarve of met de trein richting bergen?  We kijken het volledige jaar uit naar dit moment. In het kinderloze tijdperk was er meer ruimte en vrijheid om reisjes te maken wanneer het in ons uit kwam. Maar schoolgaande kinderen verplichten ons (soms) om te reizen in periodes waarop het lijkt alsof wel iedereen net op reis wil. Prijzen van familiekamers swingen de pan uit en vliegtuigtickets lijken onbetaalbaar. Gelukkig kan je met heel wat zaken rekening houden waardoor die fijne familievakantie toch terug betaalbaar wordt. Daarom 8 van onze beste budgettips.

 1. Vroegboekkortingen en/of familiekortingen
  Het kan interessant zijn om vroegboekkortingen, bijvoorbeeld aan het begin van het jaar, in het oog te houden. Verder zijn er heel wat verblijven die speciale kortingen geven aan families dus neem de tijd om dit uit te zoeken. Last minutes zijn eventueel ook een optie maar met een gezin zijn deze vaak moeilijker te combineren.
 2. Boek rechtstreeks
  Je reis via een reisagentschap boeken is natuurlijk eenvoudig. Vooral voor de angsthazen onder ons kan een dergelijke agentschap wel eens stress voorkomen. Maar boeken via een tussenpersoon betekent ook dat het eindbedrag voor je vakantie flink de hoogte in gaat. Zelf alles boeken bespaart je dan ook vaak een hoop centen.
 3. Flexibele bestemming
  Wil je absoluut naar die éne bestemming? Heel erg begrijpelijk maar soms is het beter te zoeken op wat er in die periode binnen een aanvaardbaar budget valt. Ga je met het vliegtuig op reis? Zoek dan niet op bestemming maar kies voor de optie overal. Zo krijg je snel een overzicht van scherp geprijsde vluchten.
 4. Is een hotel echt nodig? 
  Het is natuurlijk leuk: voetjes onder tafel en niks moeten doen op reis. Helaas kost op hotel gaan met een gezin handen vol geld. Overweeg daarom om een vakantiewoning te huren waar je meer ruimte en vrijheid hebt als gezin. Je hoeft niet persé om 20 uur ’s avonds te gaan slapen en zijn de kindjes vermoeid? Dan kook je ’s avonds gewoon gezellig thuis (en hierdoor bespaar je ook alweer centjes uit). Via o.a. AirBnB en Booking.com vind je vaak toffe (en betaalbare) woningen.
 5. Staycation
  Je hoeft niet persé een verre rit of het vliegtuig te nemen om op vakantie te gaan. Soms is thuis blijven de ideale vakantie: ontdek je eigen buurt en land. Ga eten in de restaurantjes die je altijd al hebt willen doen en laat eens ontbijt aan huis leveren. Voor de kinderen maak je het dan weer avontuurlijker door de tent in de tuin op te zetten en buiten te slapen.
 6. Kamperen
  Vergeet vakantiehuisjes en hotels, ga voor de kampeerervaring. Je hebt nog steeds budget nodig om je campings te betalen en wanneer je nog geen materiaal hebt moet je hierin ook de investering maken. Maar kamperen is nu éénmaal goedkoper dan gelijk welk ander verblijf. Een vijf sterren camping heb je trouwens niet persé nodig. Natuurcampings daarentegen zijn vaak wel absolute aanraders.
 7. Citytrippen
  Een stad verkennen kan in de zomervakantie heel erg plezant zijn. Helaas is het stadsleven vaak prijzig. Verblijf daarom net buiten het stadscentrum en gebruik fietsen of openbaar vervoer om je te verplaatsen. Sowieso afhankelijk van het openbaar vervoer? Boek dan wel een verblijf dat in de buurt van een halte ligt.
 8. Huizenruil
  Ooit al gehoord van huizenruil? Je zoekt een ander gezin die met jullie gezin van huis wil ruilen. Dat kan met een gezin uit eigen land zijn maar het kan evenzeer met buitenlandse gezinnen. Je hoeft helemaal niks te betalen en toch ben je op reis. Belangrijk is dat je een beetje vertrouwen hebt in het gezin waarmee je ruilt want het is niet de bedoeling dat je de volledige vakantie gaat zorgen maken over hoe je je huis zal aantreffen bij terugkomst.

Heb je zelf nog budgettips om het reizen met kinderen betaalbaar te houden? Laat het ons dan zeker weten. Meer reistips en – ervaringen opdoen? Ga dan even langs op de blog van liesellove.be.

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*