De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van speelgoed:

Als speelgoedwinkel zien we speelgoed, veel speelgoed. Maar ook veel mensen die speelgoed kopen natuurlijk. Nu is het leuke aan ons gezellig winkeltje dat we ook dikwijls een praatje kunnen doen met onze klanten én we ook de kindjes zien spelen. Vanuit die ervaring hebben we eens geprobeerd om na te gaan wat de meest gemaakte fouten zijn als mensen nieuw speelgoed kopen. Als je dit leest, dan maak je die foutjes alvast niet meer!

1. Speelgoed dat te moeilijk is.

startgames verschillende niveaus speelgoed
“Smartgames” zijn uitdagende spelletjes, van heel eenvoudig tot heel erg moeilijk.

De ene puzzel is de andere niet, da’s ook zo met gezelschapsspellen, knikkerbanen… noem maar op. Het spreekt voor zich dat een puzzel met maar enkele stukjes eenvoudiger is dan die voor een volwassene. Het is daarom uiterst belangrijk dat je je speelgoed afstemt op het niveau van het kind. Hier zien we echter regelmatig dat speelgoed wordt gekozen dat eigenlijk te moeilijk is. Dat heeft z’n nadelen, zo zal je kind bijvoorbeeld gedemotiveerd geraken en er niet graag mee spelen. Da’s natuurlijk jammer als je weet dat spelen zo ontzettend belangrijk is. Het is dus nuttig steeds te kijken naar de aangeraden leeftijd. Het kan natuurlijk dat je kind bijvoorbeeld erg goed is in puzzelen en minder goed in een spel spelen, neem dit ook mee bij je keuze.

2. speelgoed is leerzaam, maar geen “opleiding”.

Speelgoed is, hoe je ’t ook bekijkt, altijd uiterst leerzaam. Sommig speelgoed is dit al iets meer dan een ander (bijvoorbeeld educatief speelgoed). Het kan dan ook erg nuttig zijn om via spelen een achterstand bij te werken. Heeft je kind het wat moeilijk met taal? Dan kan het spelenderwijs vast en zeker vorderingen maken. Maar hier let je best goed mee op: hou het niveau laag genoeg. Wanneer het niet te moeilijk is blijft het leuk en zal je kind er nog vaker mee willen spelen. Maak je er moeilijke taaloefeningen van, dan wordt het een opdracht. Die hebben ze al genoeg op school, niet?

3. elk kind is anders

Haba little friends poppenhuis speelgoed
De poppenhuizen van “Haba Little Friends” zijn ideaal voor “spelers”, maar een knikkerbaan is veel leuker voor een “bouwer”.

Waarom is er eigenlijk zo’n groot aanbod speelgoed? Wel, niet om het kiezen van speelgoed moeilijk te maken maar wel omdat elk kind anders is. Neem nu bijvoorbeeld volgend verschil: is je kind een “bouwer” of “speler” ? Een “bouwer” is een kind dat graag dingen in elkaar zet, een “speler” is dan weer een kind dat liever in een fantasie- of imitatiewereld zit. Het spreekt voor zich dat je met constructie speelgoed een kind dat graag in een fantasiewereld vertoeft minder kan plezieren. Observeer je kind dus eens: hoe speelt het? Zo kan je geschikt speelgoed vinden. Gelukkig is er ook speelgoed dat het beste van beide werelden combineert. Denk bijvoorbeeld aan de treinen van Brio of de Haba knikkerbanen voor de jongsten. De bouwers zullen ingewikkelde circuits of constructies willen bouwen, de spelers zullen dan weer de wereld van de treinen allerlei avonturen laten beleven. In onderstaand filmpje zie je hoe de Haba knikkerbaan werkt,  een combinatie van zowel spektakel als bouwen

4. Een blijvende uitdaging

houten knikkerbaan
Een houten knikkerbaan (zoals bv. die van Cuboro) biedt telkens opnieuw een uitdaging. Voor jong en oud!

Reclame, blitse verpakkingen… spelen allemaal in op wat je kind graag zou hebben. Er bestaat jammer genoeg veel speelgoed dat enorm “af” is. Hierdoor biedt het weinig uitdaging. Dikwijls is dergelijk speelgoed in ’t begin erg leuk en niet te evenaren, je kan er uren mee doorgaan. Jammer genoeg zal al snel blijken dat het spannende en de uitdaging er van af is, da’s jammer. Neem bijvoorbeeld een knikkerbaan die volledig in elkaar zou steken, met de meest spectaculaire loopings, bochten, katapulten… klinkt tof! Maar na een dagje knikkers er doorheen jagen zal je ’t rap beu zijn. Gelukkig kom je dergelijke knikkerbanen niet snel tegen, maar zie je eerder de banen die je zelf in elkaar zet en telkens weer anders kan maken. Da’s pas een uitdaging en spannend!

5. Laat je kind zelf kiezen

Probeer je kind niets op te dringen. Hoe mooi of leuk je dat ene popje of die andere puzzel ook vindt, als je kind het blijkbaar maar niets vindt zal het zelden een groot succes worden. Ofwel omdat je kind het echt niet zo leuk vind, maar misschien ook omdat het protesteert tegen je. Uiteraard stel je best een budget op, want een kind in een speelgoedwinkel wil in de meeste gevallen wel heel erg veel!

Wat je wel in de hand hebt is natuurlijk de keuze van de speelgoedwinkel bijvoorbeeld. Een kind heeft minder in de gaten welk speelgoed snel kapot zal zijn of lang kan meegaan.

Gelukkig worden deze foutjes heus niet zo vaak gemaakt. Maar wij denken alvast dat je er goed aan doet met bovenstaande tips rekening te houden. Vond je dit interessant? Heb je hier nog vragen over of iets te zeggen? Reageer dan zeker onderaan en deel het met je vrienden!

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

2 reacties op “De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van speelgoed:

  • Zijn de knikkerbanen al geschikt voor kinderen van 2 jaar. Ik zie dat bij sommige banen dat er ook kleine balletjes gebruikt worden? Alvast bedankt. Groetjes, ilse.

  • Er zijn knikkerbanen, zoals die van Haba, met grote houten bollen. Deze zijn geschikt voor kinderen van 2 jaar. Knikkerbanen met gewone knikkers pas vanaf 3 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*