11 tips om je kind goed te laten slapen

tips slapen kind

Weet je nog, die tijd dat je tot een stuk in de dag in je bed kon blijven liggen? Dat je geen tig keren ’s nachts uit je bed moest? Dat je bij bezoek aan vrienden niet moest denken aan het vroege ochtenduur waarop je alweer het daglicht zou zien? Juist ja, een tijd die dateert van je kinderloze periode. En hoewel we ons allemaal proberen wijsmaken dat slaap zo overgewaardeerd is, moeten we eerlijk zijn: als ouder zou je geld geven om een nachtje goed te kunnen doorslapen.

Toch hoeft het allemaal zo erg niet te zijn en kan je proberen om je kinderen een slaapritme aan te leren die min of meer met je eigen slaapnood te combineren is. De nachtjes die je dan toch niet kan doorslapen of de vroege vogel die dan aan je bed staat, neem je er met gemak bij. Ik spreek uit ervaring.

Al mag ik niet klagen want mijn kinderen sliepen tot nu toe relatief snel door. Toch kenden we al periodes waarin slapen problematisch was/is. Maar we proberen ons hoofd koel te houden en onszelf erop te wijzen dat het een fase is.

Omdat het echter altijd fijn is een goed slapend kind te hebben en niet iedereen gezegend is met lang slapende kinderen, enkele tips die mogelijks een oplossing kunnen bieden. Met de nadruk weliswaar op mogelijks want elk kind, elke situatie is anders.

 1. Hoe je een baby laat doorslapen, daar kan ik geen tips over geven. Simpelweg omdat een pasgeboren kind zich niet laat trainen. Langzaam aan moeten zij een ritme vinden en dat is bij elk kind verschillend. Toch startten wij heel snel met het inbouwen van een avondritueel dat naarmate ze ouder worden bijgeschaafd wordt. Hoe dat avondritueel er precies moet uitzien, dat maakt niet zozeer uit. Maar dat het steeds terug komt en ontspannend is, dat is belangrijk!
 2. Overprikkel je kind niet net voor het slapen gaan. Het is de bedoeling dat ze rustig worden, niet dat ze een adrenaline-stoot krijgen. Zorg er dus voor dat je avondritueel binnen dit idee past. Badje nemen, boekje lezen, knuffelen… allemaal perfect om tot rust te komen.
 3. Probeer zoveel mogelijk vaste slaaptijden aan te houden. Vooral voor de biologische klok is het belangrijk om ongeveer altijd op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Weinig kindjes die langer slapen als ze later in bed worden gelegd…
 4. In het donker ziet alles er anders uit. Daardoor kan speelgoed die in de kamer staat, of zelfs een kussen die in de zetel ligt, er angstaanjagend uitzien voor je kind. Is je kindje vaak bang als hij/zij gaat slapen? Kijk dan even rond en misschien vind je al snel de oorzaak.
 5. Bij mijn kleuter kruip ik vaak nog eventjes mee in bed, in het donker met een klein lichtje aan. Het helpt haar ontspannen en te wennen aan het donker. Bovendien is het nog een momentje dat ze belangrijke dingen aan mij kan vertellen, en ik aan haar. Ik probeer wel steeds weg te gaan voor zij in slaap valt. Al komt het wel eens voor dat ik gewoon mee in slaap val.
  tips doorslapen kind
 6. Voor grotere kinderen die gebruik maken van een gsm, tablet of spelcomputer: laat hen deze apparaten niet gebruiken in bed want het stimuleert de hersenen om wakker te blijven.
 7. Wanneer je kind ’s nachts wakker wordt en het niet dadelijk terug inslaapt, ga dan naar zijn/haar kamer maar praat niet honderduit en steek geen groot licht aan. In de meeste gevallen kan je ze gewoon terug in hun bedje leggen met hun knuffel en/of fopspeen.
 8. “Mama, het is licht dus ik mag opstaan!” is een zin die u vaak hoort tijdens de zomermaanden? Overweeg dan om een slaapklok te kopen. Je hebt ze in verschillende vormen, kleuren en maten. Maar het principe is altijd hetzelfde. Afhankelijk van wat de klok toont weet je kind als het mag opstaan of nog moet slapen. Stel de klok wel zo in dat het aansluit bij zijn natuurlijk ritme. Slaapt je kind nooit tot 9 uur ’s ochtends, dan heeft het weinig zin de klok op dat uur in te stellen.
 9. Staat je kindje ’s nachts vaak op? Dan is ook hier een slaapwekker mogelijks de oplossing. Al is het niet onbelangrijk te achterhalen waarom je kind ’s nachts uit bed komt. Hier hadden we al periodes van hevige angsten en dan helpt zo een wekker natuurlijk niet.
 10. Is je kind angstig? Praat dan met hem/haar en biedt troost. Laat ook weten dat je in de buurt bent en het kind altijd naar je toe kan komen als er iets is.
 11. Maar vooral: wees consequent omtrent slapen gaan en bedafspraken. Dus ook wanneer ze het ‘kot’ op stelten zetten, is het belangrijk rustig te blijven en niet mee te gaan in de hysterie van het moment. En ik weet, dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

In dit alles is het vooral ook belangrijk het natuurlijk patroon van je kind te respecteren. We zijn allemaal verschillend, dus ook onze kinderen. Is hij/zij geen langslaper? Probeer dan niet er eentje van te maken. Overweeg om je eigen rituelen tijdelijk aan te passen om het vroege ochtenduur aan te kunnen. En weet dat alles uiteindelijk een fase is…

 

 

 

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*