10 tips om je kinderen meer te laten bewegen

meer bewegen Dat het vroeger altijd beter was, dat ga je mij hier zeker niet horen zeggen. Ik denk dat er heel wat evoluties zijn die het leven beter maken in vergelijking met vroeger. Toch is er één iets waarvan ik durf zeggen, ja, dat was vroeger misschien wel beter. Want vroeger, maakten kinderen zich vuil en speelden ze buiten. Tegenwoordig moet de tuin, het park en/of het bos op boksen tegen de vele schermen die ons leven rijk zijn. Niet dat af en toe een beetje schermtijd zo een ramp is. Maar toch, veel bewegen is voor niemand slecht, en al zeker niet voor kinderen. Daarom 10 tips om de kids toch in beweging te krijgen.

 1. Sporten

  Hier gaat de oudste (4 jaar) wekelijks drie kwartier dansen maar om kinderen iets sportiefs te laten doen hoef je ze niet persé in een vereniging in te schrijven. Ga bijvoorbeeld zelf lopen en laat je kinderen meefietsen. Of ga wekelijks/tweewekelijks naar het zwembad!

 2. Speelgoed in de tuin

  Maak de tuin aantrekkelijk voor kinderen. Heb je een boom dan kom je met een boomhut al heel ver. Woon je zoals ons in de stad en heb je maar een klein tuintje? Denk er dan over na om een mini-glijbaan te installeren, een huisje te kopen en kleine spulletjes te voorzien zoals een bal, waterballonnen voor in de zomer, een springbal, …. Sowieso helpen fijne spulletjes wel om je kinderen actief in beweging te krijgen buiten. Voor meer inspiratie kan je even kijken op de pagina van het buitenspeelgoed.

 3. Wobbelen

  Tegenwoordig is wobbelen helemaal in. De wobbel is een balance board, gemaakt uit hout. Het is erg goed voor het evenwicht en je kan er allerlei bewegingsspelletjes mee doen. Verder stimuleert het ook nog eens de creativiteit dus dat is wederom win, win. En als volwassene is het volgens mij ook niet mis om even wat oefeningen op dit bord te doen.

 4. Gebruik je voeten en/of de fiets

  Deze tip is misschien niet ideaal als je op het platteland woont maar ga om kleine boodschappen met je fiets of te voet en neem de kinderen gewoon mee. Meestal zijn ze behoorlijk enthousiast over deze activiteit en zo zijn ze ook weer in beweging.

 5. Ga zelf meespelen

  In de tuin ravotten kan zo een deugd doen maar soms zijn de kinderen echt met geen stokken buiten te krijgen. Wedden dat wanneer jij meegaat, om samen te voetballen, op de schommel te zitten, tikkertje te spelen en/of te rollebollen in het gras, de kids zo meegaan? En dat is trouwens goed voor ons eigen activiteitsniveau. meer bewegen

 6. Kosmoo-App

  Het klinkt een beetje tegenstrijdig met de introductie van dit bericht, maar toch vermelden we ook graag deze spelletjes-app die rond Kosmoo draait. Dit omdat je voor het spel letterlijk naar buiten moet en zo bewegen en schermtijd met elkaar combineert. Dat is win, win! Meer info over het spel kan je hier vinden.

 7. Laat de kinderen helpen in het huishouden

  Meehelpen in het huishouden klinkt misschien erg, maar meestal vinden kinderen dat erg leuk. Laat ze helpen bij het legen van de vaatwas, de boodschappen weg te zetten of klusjes in de tuin uit te voeren.

 8. Houd vorderingen bij

  Bij iets oudere kinderen die moeilijk tot bewegen aan te zetten zijn, kan je de beweegmomenten bijhouden. Hang daarvoor een papier aan de ijskast en laat hen telkens ze bewogen hebben een kruisje zetten, een sticker plakken, … Als extra motivatie kan je een beloning inlassen bij een bepaald aantal bereikte bewegingsmomenten. Denk aan het kiezen van de volgende maaltijd, een uitstapje, … Dat motiveert kinderen om hun doel te bereiken.

 9. Met de hond wandelen

  Laat je kinderen regelmatig met de hond wandelen. Zelf geen hond? Check dan even in je buurt of er niemand wat extra hulp kan gebruiken in het uitlaten van zijn/haar hond!

 10. Jeugdbeweging

  Vanaf de lagere school kunnen kinderen terecht in jeugdbewegingen. Meestal zijn ze daar behoorlijk actief en verder is het ook nog eens goed voor de sociale vaardigheden van je kind!

Hebben jullie zelf nog bewegingstips, laat het ons dan even weten!?!

 

Leuk? Interessant? Geef ons een like!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*